Inbraakwerend - Politie Keurmerk Veilig Wonen

Alprokon al tientallen jaren actief in inbraakveiligheid

Al in het jaar 1994 was Alprokon actief in inbraakwerende deurnaalden. De eerste activiteiten van het PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen) hebben wij op de voet gevolgd. We kunnen met trots zeggen dat wij één van de allereerste fabrikanten waren die een "gekeurd" product aan de PKVW productlijst mochten toevoegen. In het jaar 2003 hebben wij zelfs de Politiekeurmerkprijs gewonnen met ons succesvolle deurnaaldsysteem!

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat aantoonbaar bijdraagt aan de inbraakwerendheid en sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen, wijken en de omgeving (meer informatie? lees artikel 15 jaar PKVW). Speciaal gericht naar "het grote publiek"; herkenbaar bij consument/afnemer. Breder dan alleen hang- en sluitwerk. Het PKVW heeft “keurmerkpartners”, dus bijvoorbeeld installateurs of  serviceverleners (te vinden op www.preventiecertificaat.nl) die moeten voldoen aan “strenge regels” om partner te mogen zijn. Ook dit om een bepaalde kwaliteit, ook in applicatie/toepassing te kunnen garanderen.

Het PKVW is bijna tien jaar in beheer geweest van de politie. In 2004 is besloten dat het beheren van dit keurmerk niet meer tot de kerntaken van de politie behoorde. Er is door SKH, SKG en SHR een nieuwe stichting opgericht die naast het PKVW ook het NBR en BORG beheren.
Deze stichting, het CB&V (Centrum voor Beveiliging en Veiligheid/website www.cbenv.nl, is een zelfstandige en onafhankelijke partij die op een servicegerichte en klantvriendelijke wijze inspectie- en certificatiediensten levert. De inspectie- en certificatiewerkzaamheden voor o.a. Politie Keurmerk Veilig Wonen, NBR en BORG worden direct vanuit de stichting uitgevoerd. CB&V richt zich voornamelijk op het onderwerp inbraakwerendheid en bouwkundige beveiliging.

De grote winst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is dat woningbeveiliging sinds 1999 opgenomen is in het Bouwbesluit. Voor die tijd was woningbeveiliging niet wettelijk vastgelegd. 
Het PKVW heeft als geen ander keurmerk de aandacht weten te vestigen op het belang van beproefd hang- en sluitwerk.