Maria Montessorigebouw Nijmegen

Studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen kunnen vanaf 2021 hun colleges volgen in het nieuwe Maria Montessorigebouw. Het energieneutrale complex is onderdeel van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bij het project maakt bouwcombinatie Heerkens van Bavel - Berghege gebruik van de deurnaalden van Alprokon Aluminium. De uitvoering 700 is zowel brand-, rook- als geluidwerend.

Met organische vormen, veel natuurlijk licht, houten akoestische panelen en een geavanceerd klimaatsysteem krijgt de groene renovatie van de Nijmeegse universiteitscampus steeds meer vorm. De vergroening past in het beleid dat de universiteit de afgelopen jaren in de praktijk bracht. Zo is onlangs het tandheelkundegebouw geheel gerenoveerd en werd in 2014 het Grotiusgebouw (rechtenfaculteit) opgeleverd. Vanaf begin 2021 is het Maria Montessorigebouw ingericht en operationeel. Het nieuwe complex komt op de plaats van de huidige Thomas van Aquinostraat; tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in.

Wilco den Dekker, werkvoorbereider bij bouwcombinatie Heerkens van Bavel - Berghege, licht toe: “Uiteraard vinden wij het belangrijk dat zo’n prestigieus gebouw voldoet aan de voorgeschreven eisen op het gebied van brandveiligheid, brandwerendheid, rookwerendheid en geluidwerendheid. Daarom hebben we hier de deurnaalden van Alprokon Aluminium toegepast.”

Onneembare vesting
Den Dekker deed voor dit project research naar brandveilige oplossingen voor het gebouw. Al snel kwam hij uit bij Alprokon Aluminium. Hij legt uit waarom er specifiek voor de uitvoering 700 werd gekozen: “Bij dit project kozen wij voor de uitvoering 700 gecombineerd met een valdorpel. Bij het sluiten van de deur klikt de pin vast in een vloeruitsparing. De deur blijft dus dicht zodat eventueel vuur zich niet kan verspreiden naar andere ruimtes. Een goede brandcompartimentering is op die manier gewaarborgd.”                                                                                                                                                      Het bijzondere van deze deurnaald is dat hij zowel brand-, rook- als geluidswerend is. Die laatste functie is niet vanzelfsprekend vindt ook Den Dekker. “Met deze deurnaald kun je het geluid met 43 dB reduceren. Voor een collegegebouw is een goede verstaanbaarheid van groot belang. De deurnaalden zijn onder andere geplaatst bij de overgangen naar vergaderruimtes, schachtdeuren, labruimtes en luchtsluizen.” De deurnaald bevat een labyrintconstructie met aan beide profielen een cellenband van vinylschuim. Bij het sluiten van de deur drukt een aluminium ribbe in de cellenband. Op die manier wordt de deur een onneembare vesting voor brand, rook en geluid.

Bekijk hier de project video.